Premiérka ocenila desiatky Zelených škôl

20.10.2011 Bratislava

Bratislava 20. októbra (TASR) - Titul a vlajku medzinárodného vzdelávacieho programu Zelená škola/Eco-Schools dnes získali v Bratislave z rúk premiérky Ivety Radičovej zástupcovia zo 70 škôl. Ďalších pätnásť ich získalo diplom \"Na ceste k Zelenej škole\", ktorý predchádza certifikátu. \"To, ako žijeme, je aj o tom, v akom prostredí žijeme a ako si ho vážime a ako si ho ctíme. Môžeme mať krásne Slovensko nielen vďaka tomu, čo mu nadelila príroda, ale najmä vďaka tomu, ako sa my voči prírode budeme správať,\" uviedla Radičová.
Titul je značkou kvality environmentálneho vzdelávania a manažmentu na školách. Okrem Slovenska sa používa v ďalších 46 krajinách sveta. \"Zelené školy sú nielen ekologickejšie, ale ponúkajú alternatívne metódy výučby so zapojením žiakov. Jedným z cieľov je znížiť vplyv školy na životné prostredie a dosiahnuť, aby sa škola stala iniciátorom pozitívnych zmien vo svojej komunite. Škola, ktorá získala titul, dáva svojim žiakom možnosť učiť sa zážitkom, tráviť viac času v prírode, naučiť sa ju vnímať a chrániť ju,\" vysvetlil koordinátor programu Zelená škola Radoslav Plánička.
Zelená škola je najväčší environmentálny program na svete. Zapojených je doň 35.000 škôl zo všetkých kontinentov. Na Slovensku je v tomto školskom roku registrovaných 216 škôl. Zapojenie do programu Zelená škola odporúča Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN (UNEP). Koordináciu programu zabezpečuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v spolupráci s regionálnymi centrami. Viac informácií možno nájsť na webe www.zelenaskola.sk.
 

Vyberte región